Kürtaj nedir ?

Kürtaj nedir ?
Geleneksel bilgilerin yanında kürtaj nedir diye sorulduğunda istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında uygulanan cerrahi işlemdir demek işi hafife almak olur. Bir nüfus planlama metodu olmasada evlilik dışı gebeliklerin nerede ise %99 kadarı kürtajla sonuçlanıyor desem yalan olmaz. Bu durumda kürtajın ne olduğunu tanımlarken daha geniş bir açıklama ihtiyacı hasıl olur : Kürtaj istenen veya istenmeyen gebeliklerin, sağlıklı veya sağlıksız ilerlemesine bakılmaksızın cerrahi olarak sonlandırılmasına verilen addır. Kelime olarak kazımak anlamına gelse biler artık günümüzde rahim kazıyarak kürtaj yapmak tarih olmuştur. Onun yerine vakum kürtaj uygulanmaktadır. İstanbul'da kürtaj yapan doktorlar için tıklayabilirsiniz.

==== KÜRTAJ FİYATLARI VE YORUMLARI =====

Kürtaj şartları nelerdir ?

1- Gebelik hafta sınırı : Sonuçta bir insan yavrusu dünyaya getirme ihtimali olduğundan dolayı kürtaj işlemleri kanunlarla çerçevelenmiş ve belirli sınırları aşınca ağır cezalarla çevrilmiştir. Gebelik sonlandırmada en önemli kısıtlama gebelik haftası yönündedir. 10 haftayı bir gün bile geçse kürtaj yapılması durumunda ağır hapis cezaları söz konusudur. Hem kürtaj yaptıran hastaya hemde kürtajı yapan doktora taksirle adam öldürme seviyesinden bir ceza verilir. O yüzden karnınızdaki bebeği aldırmaya niyetliyseniz bunun kararını vermek için fazla beklemeyin.
2- Medeni hal kısıtlaması : Bu konuda bekar bayanlar şanslı diyebilirim, hiç kimseden izin almadan 10 haftayı geçmeyen gebelikleri keyfi olarak kürtaj ile sonlandırabiliyorlar. Ama resmi nikahla evli bayanlarda bir cezai yaptırım olmasada eş rızası aranıyor. Nişanlı , sözlü , imam nikahlı beraber yaşama durumlarındaki bayanlarda potansiyel baba adayının rızası aranmaz.
3- Kürtajda yaş sınırı : 18 yaşını ay ve gün olarak doldurmuş bekar bayanlar 10 haftayı geçmemek şartı ile istedikleri gibi kürtaj yaptırabiliyor. Ama 17 yaşında iseniz ebeveynlerinizden yazılı izin gerekiyor. 16 yaşında iseniz mahkeme kararı olmadan kimse sizi kürtaj etmez.

Kürtaj nasıl yapılır ?

Eski zamanlarda kadınların korkulu rüyası olan rahim kazıma metodunun günümüzde müzeye kaldırılması ile ve vakum kürtajın uygulamaya konması sonucu cerrahi gebelik sonlandırma işlemleri dakikalara sığan nerde ise risksiz bir müdahale olarak karşımızdadır. Jinekologa gittiğinizde doktor önce sizi dinler ve ultrasonla gebelik kesesini görür, ölçer ve gebelik haftasını hesaplar. Bundan sonra rahim girişi lokal anestezi ile uyuşturulur, rahim kanalı dilate edilerek carmen kanülü yerleştirilir ve negatif hava basıncı ile gebelik kesesi alınır. 

Kürtaj fiyatları İstanbul

İstanbul Avrupa yakası ve Anadolu yakasında kürtaj fiyatları birbirine yakın olmakla birlikte en sık olarak gebelik haftasına göre değişir. Genelde 10 haftalık yasal sınıra yaklaştıkça fiyatlar tavan yapar. En ucuz kürtaj fiyatını size adet gecikmesi yeni olduğunuzda verirler ki zaten 4-5 haftalığa denk gelmektedir. Gebelik haftanıza göre kürtaj fiyatlarını öğrenmek için tıklayınız.
.




Bu blogdaki popüler yayınlar

Kürtajdan Sonrasıda Önemlidir Güvenli ve Uygun Şartlarda Kürtaj

Kürtaj nedir ?

Kürtaj Sonrası